Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2007 19:04 - Сарафово и новия конкурс "Градините на Сарафово"
Автор: sarafovo Категория: Туризъм   
Прочетен: 14259 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 19.04.2007 10:34


Конкурс "Градините на Сарафово"
Бургаският Бевърли Хилс


Едно от най-живописните места в Бургас е кв. Сарафово със своя собствена плажна ивица и множество частни градини.Топлият климат на Южното ни Черноморие е дал възможност да се създаде един ботанически рай от красота, която впечатлява професионалисти и любители цветари.

image

Сарафовлии са били истински новатори в интродуцирането на някой растения, за които се е смятало, че не могат да се отглеждат в този район. Такъв е случаят с палмите трахикарпус (Trachycarpus fortunei) Те растат много добре на открито и са достигнали височина 2-3 метра в някой дворове. Градините на Сарафово са приютили много редки видове, различни луковични и водни растения събирани с любов от разсадници из цялата страна и изложението "Флора" в Бургас.

image image image

"В нашата градина водата играе особена роля. Звукът от бълбукащи шадраванчета и поточета дава особено измерение на чувството за отдалеченост от грохота на големия град Бургас." 
                                                                                                  Анна Генчева - дизайнер

Голямото разнообразие от широколистни други дървета а и близостта до птичия рай на България - Резерват Атанасовско езеро създава благоприятни условия за живот на много пернати, косове, сови, прелетни птици в нашите градини.

 imageimageimageimage

В бургаския квартал Сарафово почти всяка къща е потънала в зеленина. Докато другаде се набляга повече на парковото озеленяване, тук обществените градинки са малко, но затова пък частните градини са големи и благодарение на голямата любов на собствениците към красотата са превърнати в любимо място за почивка на тях и гости им.

image  image  image

Жителите на бургаският квартал Сарафово не жалят средства за своите градини. 

Наблюдаваме този процес в продължение на 7-8 години. Той се превръща в негласно съревнование. Градините стават една от друга все по-хубави. В някой от тях личи оригиналната идея на проектанта, в други откриваме оригинални хрумвания, използвани са различни природни материали в оформянето на алпинеуми, скални кътове, езерца, фонтани. Всеки според своите средства и възможности се стреми да превърне своя кът за отдих във все по приятно място за събиране на семейството или партита с приятели. В много от собствениците на тези красиви градини се е развила истинска колекционерска страст за събиране на редки и екзотични растения, за които не се жалят средства. Растения се събират от всички краища на света освен предлагания на пазара внос на холандска растителност. Климатът тук е топъл и влажен и позволява да виреят растения, които трудно оцеляват в другите райони на България. Като примери можем да посочим кактуси, успешно зимуващи на вън, палмата трахикарпуси, от които вече има големи екземпляри, които плододават, пасифлората гледана обикновено като стайно растение, калата успешно зимува и без парник. Тук червената и жълтата водни лилии които за по-топлолюбиви от бялата. Езерцата и напролет избиват отново с пълна сила. Макар и трудно поради алкалния състав на чернозема с промяна на киселинността на почвата успяват да виреят и да цъфтят в някои от градините рододендрони.

image   image

Спонсори и партньори до момента:
Основен медиен партньор - Списание "Градината"
Списание "Идеалната Градина"
Списание "ЗЕЛЕН РАЙ"
Сарафово - Бургаският Бевърли Хилс www.Sarafovo.net
"Замъкът"
- www.zamakat.24ex.com
Хотел "Шанс" - www.hotelchance.hit.bg
Магазин и складове за цветя "Кливия"
Магазин "Жардин"
Читалище кв. Сарафово
Община Бургас



Тагове:   конкурс,   новия,


Гласувай:
0



1. анонимен - Супер яко!
31.03.2007 08:40
Супер яко, конкурс за градини, страхотна идея! Градините изглеждат приказно, трябва да го посетим! :
цитирай
2. анонимен - :)
01.04.2007 12:56
Сарафово е наистина оазис на зеленина в Бургас. много се застрои навсякъде. сямо в Сарафово хората като че ли запазват градините си.
цитирай
3. анонимен - градини
13.06.2008 14:49
Невероятно красиво.НОМЕР ЕДНО/ТОВА СА НАЙ,НАЙ - ХУБАВИТЕ ГРАДИНИ!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sarafovo
Категория: Туризъм
Прочетен: 32242
Постинги: 3
Коментари: 8
Гласове: 8
Архив